Tuesday, December 06, 2005

Wine Diary #1 /// Diario del Vino No. 1

I, we, drink a lot of wine every week. Most of it at home, where we eat most of our dinners. Most of it pretty unpretentious stuff--usually $15 a bottle and LESS. And all bought with our own hard-earned samoleans. (Except when it's a gift, which isn't often enough.) So anyway, I decided to post a wine diary every once in a while, to chronicle our descent into Noetic unintelligibility. I would have started it a bit sooner, but we went out a couple of times last week and I have no idea what we drank, aside from generalities like "Tuscan Vermentino" and "Rosso di Montepulciano." I promise to be much more conscious of what I soak up from now on. This wine is what we actually drink with dinner or as an aperitif, never part of a "tasting." Io, anzi noi beviamo molto vino ogni sera. Per lo piu' a casa, dove mangiamo la maggior parte delle cene. Questo vino non ha pretensioni, jamais de la vie. Quasi sempre costa meno di $15, e ne compriamo tutto salvo quando e' regalo (quasi mai, purtroppo--benche' sia meglio non ricevere regali come bottiglie di vilissimi Shiraz australiani, Yellow Tail e roba del genere). Comunque mi sono deciso di fare un diario del vino, e lo postero' ogni tanto, per fare cronaca della nostra discesa nello stupore di Noe'. Questo l'avrei cominciato a fare prima ma, la settimana scorsa, ma siamo andati a ristoranti dove non avevo ben notato quel che ho ordinato, nonostante la memoria di generalita' come "Vermentino toscano" e "Rosso di Montepulciano". D'ora in poi saro' piu' consapevole dei miei eccessi. Questo vino e' cio' che beviamo, non "degustiamo." Parte essenziale dei nostri pasti.

Sat., Dec. 3 /// Sabato, 3 dic.

Zaca Mesa Chardonnay 2003 (California) -- pretty good aperitif, oaky but redeemed by acidity /// assai buono come aperitivo, troppo rovere ma "ridento" dall'acidita'

Villa Appalaccia Toscanello 2002 (Virginia) – Cabernet Franc 65%, Sangiovese 25%, Primitivo 10% -- not very Tuscan but light, soft, very pleasing, ate it with pizza and salad /// non "toscano" ma morbido, gradevole, ho bevuto con pizza e insalata

Sun., Dec. 4 /// Domenica, 4 dic.

Chateau de Campuget, Costieres de Nimes 2003 (France) – OK after a rough patch when first opened, does the job but high in sulfites? /// Rozzo ma poi OK, fa "il dovere" ma sulfitatissimo??

Mon., Dec. 5 /// Lunedi', 5 dic.

Veritas Cabernet Franc 2003 (Virginia) – Soft tannins, rather low in acidity but sort of charming in its light way, a soft ladylike personality…Constant Companion liked it better then I, since he tends to hate acidic wines with puckery tannins. /// Tannini morbidissimi ma un peu charmant, personalita' da donna BCBG...a mio Compagno Costante piu' piacevole che a me, perche' a lui non piace molto vino acidico con tannini pronunciati

Tues., Dec. 6 /// Martedi', 6 dic.

leftover wines (believe it or not) -- Zaca Mesa and Veritas Cabernet Franc

PLUS an Anjou:

Chateau des Fesles 2003, Anjou, France -- different take on CF, pronounced tannins, a little vegetal, wonderful /// diverso dal CF Veritas, tannini piu' potenti, vegetale, buonissimo con il salmone al forno

4 Comments:

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4:06 PM  
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4:09 PM  

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